Istoric Whiskey


 

Dupa distilare lichidul numit in galeza "usquebaugh", însemnand "Apa Vietii", a devenit din punct de vedere fonetic "usky" si apoi "whisky", în engleza. Si se stie, Scotch Whisky, sau Scotch or  Whisky sau (ca si concurent al whiskey-ului), a captivat o piata globala.


Scotia are protejat pe plan international termenul de "Scotch". Pentru ca un whisky care urmeaza sa fie etichetat Scotch trebuie sa fie produs în Scotia. Daca este sa fie numit Scotch, nu poate fi produs în Anglia, Tara Galilor, Irlanda, America sau oriunde altundeva. Se produc foarte multe whisky-uri excelente care sunt realizate prin metode similare in alte tari, în special în Japonia, dar acestea nu pot fi numite Scotch-uri. Ele sunt cel mai adesea mentionate ca "whisky". In timp ce acestea ar putea fi whisky-uri splendide, totusi acestea nu au gusturi similare cu whisky-urile din Scotia.


"Eight bolls of malt to Friar John Cor wherewith to make aqua vitae" (Opt capsulele de malt (aproximativ1 tona)comanda de la fratele John Cor pentru a face ''aqua vitae")

Mentiunea de mai sus apare in patrimoniul Trezoreriei Rolls si este datat in 1494 si pare a fi cea mai veche înregistrare in documente despre distilare din Scotia,si implicit din lume. Aceasta achizitie a fost suficienta pentru a produce aproape 1500 de sticle, si devine clar faptul ca distilarea era deja o practica bine stabilita.

Legenda ar spune faptul ca Sf. Patrick a introdus distilarea in Irlanda, în secolul al cincilea si ca a  calatorit cu  scotienii Dalriadic atunci cand au ajuns în Kintyre în jurul anului 500. St Patrick se pare ca a dobandit cunostintele în Spania si Franta,tarile care ar putea fi cunoscut arta de distilare la acel moment.

Procesul de distilare a fost initial folosit pentru a face parfum, abia in cele din urma a fost adaptat la mash-uri de cereale fermentate în tarile în care nu era productie suficienta de struguri .

Alcoolul rezultat a fost numit aqua vitae ("apa vietii") si a fost produs frecvent în manastiri, si folosit in principal  in scopuri medicale, fiind prescris pentru pastrarea sanatatii, prelungirea vietii, precum si pentru ameliorarea colicilor, paralizie si chiar variola.In Irlanda la sfarsitul secolului al 12-lea existau distilerii monahale.

King James IV (1488-1513)

Unul dintre cei mai mari regi scotieni James IV (1488-1513) a fost mare iubitor de "spirite înflacarat". Atunci cand regele a vizitat Dundee în 1506, conturile trezoreriei  înregistreaza o plata record catre un frizer local pentru o aprovizionare cu ''aqua vitae''pentru placerea regelui. Comanda la frizer nu este surprinzatoare. In 1505 a fost acordat un monopol asupra fabricarea de aqua vitae in favoarea ''Guild of Surgeon Barbers'' din Edinburgh  - un fapt care reflecta ca alcoolul era perceput ca avand calitati medicinale, fiind folosit si in frizerii.

Echipamentele primitive folosite in acel timp si lipsa de expertiza stiintifica au avut ca rezultat     producerea de spirtoase de cele mai multe ori tari, si ocazional chiar daunatoare. In cursul secolului 15, impreuna cu evolutia echipamentelor de distilare, si disolutia manastirilor a contribuit la o îmbunatatire a calitatii rachiurilor produse. Multi calugari parasind sanctuarele lor, nu au avut alta optiune decat sa foloseasca cunostintele lor despre distilare,cunostinte despre distilare care apoi sau raspandit repede la altii.

Popularitatea crescanda a atras in cele din urma atentia parlamentului scotian, care a introdus taxele pe primul malt si produsul final, în ultima parte a secolului al 17-lea. Ratele tot mai mari de impozitare au fost aplicate in perioada urmatoare Actul-ui de Uniune cu Anglia în 1707, atunci cand Anglia stabileste  taxe pentru a îmblanzi clanurile rebele din Scotia. Distilatorii au fost alungati si obligati sa intre in ''subteran''.

O batalie lunga si de multe ori sangeroasa a aparut între excisemen(sau gaugers), asa cum au fost cunoscuti, si distilatorii iliciti, pentru care legile accizabile au fost straine în ambele lor sensuri(de limba si de intentie). Contrabanda a devenit o practica standard timp de aproximativ 150 de ani si nu a existat nici stigmatizarea morala atasat la acesta. Ministrii de Kirk(conducatorii  Church of Scotland )au pus spatiu de depozitare disponibil sub amvon, si alcoolul de contrabanda a fost transportat de multe ori in sicrie si in orice mijloc de transport care putea fi folosit pentru a scapa de privirea vigilenta a ofiterilor de la accize.

Distilerii clandestine au fost construite si organizate ingenios, ascunse în colturi si crapaturi ale dealurilor  si contrabandistii au organizat sisteme de semnalizare de pe un deal pe altul,semnalizand ori de cate ori ofiteri de accize au fost observati in apropiere. Prin 1820, în ciuda faptului  ca 14000 instalatii ilicite de distilare erau confiscate în fiecare an, mai mult de jumatate din whisky consumat in Scotia era baut  cu placere, fara sa se plateasca nici o taxa.

Aceasta batjocorire a legii a determinat în cele din urma pe ducele de Gordon, pe ale carui extinse pamanturi se produceau unele dintre cele mai bune whisky-uri ilicite produse în Scotia avea sa propuna in Camera Lorzilor ca guvernul sa faca schimbari legislative pentru a face profitabil sa se  produca whisky legal.
In 1823 a fost adoptata  Legea privind accizele, care a autorizat distilarea de  whisky în schimbul unei taxe de licentiere de £ 10, si o taxa  pentru fiecare galon de alcool produs. Contrabanda a disparut aproape complet în urmatorii zece ani si o mare parte din distileriile  din ziua de azi sunt localizate in aceleasi locuri utilizate de catre traficantii vechi.

Legea accizelor a pus bazele pentru industria Scotch Whisky-ului, asa cum o stim astazi. Toate acestea au pus Scotch Whisky-ul ferm pe harta lumii.

Pana acum am vorbit despre ceea ce cunoastem acum ca Malt Whisky. Dar, în 1831 Aeneas Coffey a inventat Coffey sau Patent Still, ceea ce a permis ca un proces continuu de distilare sa aiba loc. Aceasta a condus la productia de Grain Whisky, un alcool diferit,mai putin intens decat Malt Whisky-ul produse în alambicuri distinctive de cupru. Mult mai usor aromatul Grain Whisky atunci cand amestecat cu mult mai arzatoarele malt-uri, a expus Scotch Whisky-ul pe o piata mult mai larga.

Inca un ajutor a  venit fara sa vrea din Franta. Prin anii 1880, aparitia gandacului filoxera a devastat viile din Franta, si într-un timp de cativa ani rezervele de vin si brandy au disparut practic din beciurile de pretutindeni. Scotienii s-au grabit sa profite de calamitate,si pana  in momentul in care industria franceza si-a revenit, Scotch Whisky-ul a avut timp sa inlocuiasca  brandy-ul ca preferinta de consum.

           De atunci Scotch Whisky-ul a supravietuit indiferent de problemele aparute,(Prohibitia din America,razboaie,revolutii,depresiuni si recesiuni economice)reusind sa isi mentina pozitia de astazi ca bautura internationala numarul unu in alegere, fiind prezent in mai mult de 200 de tari din întreaga lume.