Istoric Cognac


Totul a inceput in Sec I d.Hr., atunci cand pe teritoriul actual al Frantei au fost adusi  strugurii de catre romani. Viile Saintonge au aparut in perioada de guvernare a lui Probus imparat roman care a intarit drepturile şi privilegiile privind posesia de vii, dar si de a face bautura pentru toti galii,sperand sa-i mai domoleasca fiind stiut faptul ca galii popor razboinic crea permanent probleme armatelor romane.Prima vita de vie a fost cultivata pe campiile Rhone-ului, si incepand de prin secolul  IV d.Hr. s-a raspandit in toata Franta.

In sec. XII prin rezoluţia data de William X, Ducele de Guyenne, s-a deschis producţia de vin  pe un  teritoriu imens, cunoscut sub numele de Vignoble de Poitou. Vinurile produse in Vignoble de Poitou au fost in acea vreme foarte apreciate in ţarile din Marea Nordului. Transportul a fost realizat de catre navele olandeze care cumparau sare din Poitou.

In secolul al XVI-lea d.Hr. Franţa s-a transformat in principalul producator şi exportator de vinuri din Europa. Navele  olandeze navigau in zona Cognac sa cumpere bine-cunoscutele vinuri din zonele de Champagne şi Borderies. Viile Aunis produceau de asemenea cantitati mari de vin, care erau dificil de transportat  deoarece aceste vinuri slab alcoolice expirau si se stricau pe timpul transportului din cauza distantelor lungi. Transportul de vin catre ţarile calde sa dovedit a nu fi atat de profitabil din cauza faptului ca vinul se strica dupa o lunga distanţa. Deci producatorii francezi de vin au decis sa aplice procesul de distilare, care a fost folosit rar la acea vreme. Ei au crezut ca, in cazul in care consumatorul va turna apa in distilat el va deveni din nou vin. Cu toate acestea, producatorilor de vin le-a placut acest distilate, pe care l-au amestecat cu apa şi de aceasta bautura a fost numit brandjiwin sau "vin ars".


Este greu de spus, cum a aparut coniac-ul. Exista o legenda, conform careia Chevalier(Cavalerul) de la Croix a parasit serviciul militar şi a inceput sa distileze vin. El a visat ca diavolul a venit sa-i ia sufletul, si l-a aruncat in apa fiarta dar nu s-a intamplat nimic şi l-a aruncat din nou.Cand s-a trezit, Chevalier a decis sa aplice procesul de dubla distilare  in timpul productiei de coniac. A doua distilare ar trebui sa amelioreze calitatea vinului, dupa prima distilare. Apoi, Chevalier a luat doua butoaie din bautura rezultata si sa dus la calugari din. Continutul primului butoi a fost consumat pe loc, iar al doilea a fost tinut intr-o pivniţa pentru a fi baut la o alta sarbatoare . Acest eveniment a avut loc dupa cincisprezece ani, atunci cand calugarii au fost  vizitati din nou de catre Chevalier. Spre surpriza lor butoi-ul nu a fost plin, evaporarea si-a facut treaba, bautura a caştigat un gust nou, mai stralucitor si matur. Astfel s-a nascut de coniac-ul.


In secolul XVII  piata a devenit mai stabila au aparut primele case de coniac, unele dintre  ele inca mai exista si astazi.Acestea au inceput sa colecteze si au deschis legaturi comerciale cu cumparatori din Olanda, Anglia şi Europa de Nord, mai tarziu se extind in America şi Orientul Indepartat.Tot mai multe case comerciale pentru cognac au fost deschise, si in mijlocul secolului al XIX  au inceput sa vanda cognac-ul in sticle in loc de butoaie. Acest comert a dat naştere unor noi industrii, cum ar fi fabricarea sticlei, producţia de dopuri, de etichete, de ambalaje. In acel moment suprafetele ocupate cu vii au ajuns la peste 280 de mii de hectare.

In 1875 a aparut  gandacul Phylloxera si in Charente, si a distrus aproape 40 de mii de hectare pana in anul 1893.

In prima parte a sec XX  viile si-au revenit, in mare parte utilizand investitii americane, dar cu toate acestea ele nu au mai atins niciodata nivelul precedent.

In anii ce au urmat autoritatile din domeniu au impus o atitudine atenta asupra tuturor etapelor de productie au imbunatatit considerabil recoltele, s-a publicat legislatia care a reglementat fiecare etapa de productie a coniac-ului.

Aceste decrete au impus controlul strict asupra procesului de producţie a coniac-ului, care a devenit o bautura foarte valoroasa şi populara.